Zakaj smo izbrali Miki Mustra

by | Nov 18, 2021 | Prispevki, Splošno

Miki Muster, ki je umrl leta 2018 star 93 let, je legenda, pionir slovenskega stripa. Odraščal in šolal se je v Ljubljani, kjer je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz kiparstva. In v študentskih letih se je navdušil nad stripom, ko pa so konec 30. let prejšnjega stoletja v Ljubljani vrteli Disneyjevo risanko Sneguljčica in sedem palčkov, je začel sanjariti o ustvarjanju risanih filmov. »Vsak košček papirja, vsi robovi šolskih zvezkov so bili porisani s škrati,« se je spominjal tistih časov.

Med leti 1952 in 1973 je bil zaposlen pri Slovenskem poročevalcu oz. Delu, kot novinar in ilustrator, po vrnitvi iz Nemčije pa je začel risati tudi politične karikature.

V začetku 50. let je začel risati lisjaka Zvitorepca in njegova prijatelja, volka Lakotnika in želvaka Trdonjo. Živali s povsem človeškimi lastnostmi in mnogi se še posebej spominjajo robustnega volka Lakotnika, ki se je skoraj v vsaki epizodi stripa spogledoval z dekleti in se mastil s kranjskimi klobasami in dolenjskim cvičkom. Nastopili so v kar 43 epizodah stripa, ki je osvojil stare in mlade.

Stripe so v Sloveniji že prej risali Hinko Smrekar, Milko Bambič, Saša Dobrila, Marjan Amalietti in morda še kateri, vendar je leta 1952 Muster z Zvitorepcem postavil nove mejnike slovenskega stripa.

Sanje o risanem filmu je začel uresničevati že v začetku 60.let minulega stoletja, ko je za nekdanje slovensko filmsko podjetje Viba film, pripravil prvi slovenski risani film Puščica in potem še risana filma Kurir Nejček in Zimska zgodba. Z risankami je nadaljeval leta 1973 v Nemčiji, kjer je pri Bavaria filmu animiral like drugih mojstrov. Še posebej pa je bila znana serija kar 400 risanih filmov, ki so nastali v sodelovanju s francoskim karikaturistom argentinskega rodu Guillermom Mordillom.

Izjemne rezultate na področju risanega filma je Miki Muster dosegel brez predznanja, bil je samouk. Sam je ugotovi kako deluje animacija, deset let je eksperimentiral, da je ugotovil, kako se liki premikajo in naposled je bil pri svojem delu uspešnejši od mnogih že znanih ustvarjalcev risanih filmov.

Med letoma 1967 in 1990 je za slovensko televizijo, oz. za slovenska podjetja ustvaril tudi okoli 380 odmevnih reklamnih spotov, med katerimi so bili najbolj priljubljeni spoti za bonbone Visoki C, Viki Kremo, Jelovico, Medex in Čunga Lunga.

Miki Muster je bil tudi odličen plavalec  in v kategoriji masters, od 75 do 85 let, je bil veteranski prvak s tremi medaljami na svetovnem prvenstvu leta 2000 v Münchnu, zmagal je na maratonski razdalji in dobil še tri bronaste medalje, na evropskem prvenstvu 2003 v Franciji pa je dobil zlato in srebrno medaljo.

Kar je ustvaril Miki Muster, seveda ne smemo pozabiti niti številnih slikanic, kot so Račka Žlobudračka, Poslednji Mohikanec, Medvedek Neewa, Lupinica, Čebelica Maja, Stezosledec, Snežek, Skozi pustinje in goščavo in številnih drugih, je nepozabno in predvsem še vedno aktualno in izzivalno. Še danes, čeprav je od objave prve epizode minilo že več kot 60 let, prigode premetenega lisjaka Zvitorepca še vedno navdušujejo bralce. Njegovi stripi in slikanice so še vedno zelo brani.

Tudi zato je Miki Muster s svojimi junaki prisoten na dveh sestavljankah in igri Spomin, ki smo jih pripravili posebej za vas. Morda s tem tudi uresničujemo njegovo željo, ki jo je leta 2015 izrekel ob prejemu velike Prešernove nagrade: »Ko sem bil otrok, sem sanjal o tem, da bom zabaval generacije otrok in mislim, da mi je uspelo. Imam pa željo. Če imate tudi vi neizpolnjene otroške sanje, vam želim, da bi se vam izpolnile, tako kot so se meni.«

0 Comments