O dominah

by | Nov 15, 2021 | Igre, Prispevki

Domino je že stoletja klasična in brezčasna igra, zabava za otroke in odrasle, ki je namenjena sprostitvi in tudi bistrenju uma. To je igra odtenkov in pozornost do detajlov.

To igro s ploščicami naj bi prvič predstavili že okoli leta 1112 kitajskemu cesarju Song Huizongu, ko so govorili o igralnih ploščicah »pupai«. Sodobne domine, kakršne poznamo danes, naj bi se prvič pojavile v Italiji v 18. stoletju, vendar niso podobne tistim iz Kitajske. Kdo ve, morda smo jih razvili sami v Evropi, ali pa so jih sem prinesli italijanski misijonarji na Kitajskem.

Komplet ploščic

Standardni komplet domin ima 28 pravokotnih ploščic, na hrbtni strani vseh ploščic je lahko karkoli, pomemben pa je t.i. obraz. Obraz na ploščici je s črto razdeljen na polovico in na vsaki polovici je določeno število pik, običajno od nič do šest.

Na ploščicah so različne kombinacije, tudi ploščice na katerih je ena polovica prazna, lahko so ploščice na katerih sta prazni obe polovici in ploščice na katerih je na vsaki strani enako število pik. Cilj igre je, da se s spretnim polaganjem kar najhitreje znebimo domin. Domine so običajno igra za dva, tri ali štiri igralce, nekatere oblike igranja pa omogočajo celo sodelovanje tudi do deset igralcev.

Kako igrati

Domine obrnite z obrazom navzdol, premešajte vseh 28 ploščic in med igralce razdelite domine. V najpreprostejši različici igranja domin, v t.i. Blok igri sta lahko dva igralca in vsak prejme po sedem domin, lahko pa so tudi trije ali štirje in vsak prejme po pet domin. Igralci imajo zakrite domine postavijo pred sabo, vse nerazdeljene domine pa ostanejo zakrite na mizi in predstavljajo t. i. zalogo in katere se med igro vlečejo nadaljnje domine.

Igro začne tisti igralec, ki ima domino z najvišjim dvojnim številom, če nihče nima domine z dvojnimi pikami, začne igro tisti, ki ima domine z najvišjo vsoto pik, drugi igralci pa mu sledijo v smeri urinega kazalca.

V večini različic lahko domine polagamo, če imajo na stiku enako število pik, torej 1 – 3 k 3 – 7 ali 4 – 5 k 5 – 0. Druga ob drugi ležeče domine lahko tvorijo ravno črto, lahko pa jih tudi poljubno zasukamo, vendar se oba konca ne smeta dotikati. Domine z dvojnim številom se v vrsto položi pravokotno.

Kdor je odložil vse domine, zakliče »Domina!« in konča igro. Igra se konča tudi, če nihče izmed igralcev ne more več polagati domin, seveda mora to dokazati z odkritjem svojih domin in se domin ne more več vleči iz t.i. zaloge na mizi, ki je ostala po uvodni razdelitvi domin.

Blok domina je osnovna različica domin, obstajajo pa tudi številne zahtevne variante, ki iz običajne igre domine spremenijo v napeto strateško igro, ki zahteva veliko možganskih naporov. V načinu igre Skakanje bolh lahko igra celo devet igralcev in vsak ima po tri domine in v t.i. Madžarski domini imata dva igralca celo po dvanajst domin, v mehiški različici t.i. Kurjega kremplja pa dva igralca pričneta igro vsak s po 24 dominami.

Kako zmagati?

In kdaj se igra konča? Igro končamo ali po vnaprej določenem številu krogov, najbolje večkratniku števila igralcev (pri 4 igralcih torej po 4, 8 ali 12 krogov) ali pri dosegu določenega števila točk. Zmagovalcu se v dobro piše število pik z domin, ki jih imajo njegovi soigralci še pred seboj. Nekoliko izpopolnjena je t.i. Perujska domina, ko med štirimi igralci vsak prejme po pet domin, način igranja je podoben osnovni Blok domini, gre pa za zahtevnejše točkovanje.

In kako zmagati v domini? Prvi nasvet je, da razvijete svoj vizualni spomin, da se ugotovite, katere domine je nasprotnik odložil in poskušate izračunati in uganiti, katere domine so še v njegovih rokah in kateri v »zalogi« na mizi. Predvsem pa vadite z dobrim in izkušenim soigralcem.

Domine so lahko zabavna, družabna igra za vso družino, lahko pa so tudi zahtevna strateška igra za izkušene in tiste, ki obvladajo strategijo napada ali obrambe.

In seveda vam želimo vso srečo v igri!

0 Comments