O namiznih igrah

by | Nov 12, 2021 | Prispevki, Splošno

Poznate telefon, nevarno sedmico, kričača in še bi lahko naštevali? To so stare družabne igre, ki so se jih včasih igrali otroci in mnoge so igrali tudi odrasli. Družabne igre, takšne ali drugačne niso bile namenjene samo preganjanju dolgega časa, ampak so predstavljale popestritev večerov v krogu družine in tudi med prijatelji. Družabne igre predvsem pri otrocih vplivajo na samozavest, na samozaupanje in krepijo socialno empatijo in prav pri takšnih in podobnih igrah kažejo značajske lastnosti in vedenjske posebnosti posameznikov.

Vse družabne igre so vedno zabavne in sproščujoče, predvsem pa vzgajajo, izobražujejo in predvsem najmlajšim pomagajo spoznavati slasti zmage.

Priprava na življenje

Ko najmlajši v teh igrah izgubljajo, tudi to se »zgodi«, so jim igre pomagale premagovati žalost ob porazu, predvsem pa se med igro otroci nevede pripravljajo na življenje, uveljavljanje in delovanje v skupinah. V teh igrah so otroci spodbujeni in motivirani in »zmagajo« le takrat, če so pozorni, če opazujejo, si karkoli zapomnijo, primerjajo… V teh igrah so umsko aktivni, kot takrat, ko pišejo, berejo, računajo, plešejo, pojejo in še kaj. V teh igrah pridobivajo izkustvo, ki je pomembno v kasnejšem življenju, krepijo govorne ali spominske sposobnosti, pa naj jih igrajo otroci ali odrasli, ali kar vsi skupaj.

Na koncu koncev poznamo v Sloveniji zelo veliko govornih, besednih, pripovednih, pogovornih, pevskih in še kakšnih iger, ki smo jih skoraj pozabili. Na koncu koncev nam bodo pomagale, da bomo bolje spoznali naše otroke, da bomo spoznali, da so morda naši prijatelji pametni, ali napadalni.

Dolga zgodovina igranja

To so ugotovili v zgodovini že mnogi. Stari Egipčani na primer, ki so za mizo igrali igre na deskah in »zlovešča« igra kača se je ohranila do dandanes. Stari Grki so tekmovali, se pomerili v igrah na deski, recimo kača, seneta in še kakšna, da o šahu ne govorimo, ali pa mlin, ki je stara judejska igra, da o vsem znani igri Človek ne jezi se, ne govorimo. Kar se danes bolj ali manj igramo, igrajo otroci po vsem svetu, so pogruntali, razvili že daleč v preteklosti in pri vsem tem ne gre samo za to, da kdo je boljši, kdo prvi, ampak so se skozi takšno igro pridobivale veščine in  spretnosti in predvsem so otroci v tej igri tudi spoznavali nekakšna pravila komunikacije, odnosov in podobno.

Šah na primer, ki ga danes na svoj način igrajo že v vrtcih, so očitno igrali že, pomislite, leta 570, ker v nekem slavospevu indijskemu kralju   Sriharišu piše: »V njegovem času ni bilo drugih vojn / razen tistih na osemvrstnih ploščah.« In na konce gre predvsem za tekmovalnost, kdo bo boljši na primer, potem za poučnost in na koncu tudi za aktualnost.

Pomembna je družabnost

In z namiznimi igrami, ki jih lahko igramo kadarkoli se bomo spet vrnili k družabnosti, ki je najpomembnejša. Predvsem pa so družabne igre še vedno »moderne«, pa naj bo to običajni Človek ne jezi se, šah, mlin, dama, domine, spomin oz. »Memory«, pa vse mogoče sestavljanke, ki jim pravimo »Puzzli« in še bi lahko naštevali.

Lahko igramo abstraktne strateške igre, dražbene, konfiguracijske igre, igre za povezovanje, za štetje in zajemanje, igre za spretnost, ekonomsko simulacijske igre, pogajalske in še bi lahko naštevali.

Veliki svetovni proizvajalci namiznih iger ponujajo neverjetno izbiro.  Amigo Spiele, Avalon Hill, Cartamundi, Hasbro, Mattel, Piatnik & Söhne ali Ravensburger je samo nekaj velikih svetovnih proizvajalcev namizni iger. In sedaj se velikim pridružuje tudi slovenska založba Desk, ki bo na veselje ljubiteljev namiznih iger ponudila tudi velik izbor slovenskih posebnosti.

Igrajmo se

Računalniki, tablice, prenosni telefoni in predvsem svetovni splet so žal pahnili v pozabo mnoge igre, ki so bile še kako pomembne. In morda so še vedno, saj namizne igre niso bile samo nujno potrebna sprostitev in razbremenitev, ampak veliko več. Igre za mizo zahtevajo aktivno sodelovanje, najmlajši se lahko urijo v marsičem, starejši pa lahko ob teh igrah razkrijejo svoje skrite probleme. Za vse igre pa velja, da omogočajo uveljavitev posameznikov in tudi skupin, predvsem pa krepijo adaptilnost, socialno empatijo, socialno sočutje in tudi humanost – to pa so vse vrednote, ki jih je danes malo. In prav zato je to naše igranje za mizo še kako pomembno.

0 Comments