Ali imate spomin?

by | Nov 14, 2021 | Igre, Prispevki

Seveda ga imate, ampak kakšnega bo pokazala kultna družabna igra spomin, koncentracija, pari, Memory, ki je znana tudi pod imeni Matching Pairs , Match Match , Pleonasm , Pexeso in še kakšno. Spomin je ena izmed najbolj univerzalnih iger na svetu igra za vse starosti. To je zelo enostavna igra za enega, dva ali več igralcev, ki zahteva dobro opazovanje, koncentracijo in spomin.

Gre za družabno igro, ki spremlja generacije, ko so na mizo s podobo navzdol položene karte in potem se začne.

Enostavna pravila

Potrebujemo pare kartončkov, oz. kart s sličicami ali podobami. Pomembno je, da ima vsak kartonček oz. karta svoj dvojnik, njihovo število pa je odvisno od zahtevnosti igre. Najenostavnejša in najlažja je možnost, da imamo pet parov, težja in bolj zahtevna oblika pa je, da imamo petnajst parov in to zahteva večjo koncentracijo, spomin in predvsem je to izziv za tiste, ki pravijo, da imajo spomin.

Kartončke oz. karte premešamo in jih po igralni površini razporedimo tako, da so s hrbtno stranjo obrnjeni navzgor in lahko jih razporedimo v kolonah in vrstah tako, da z njimi oblikujemo pravokotnik ali kvadrat. Igralec, ki začne igro izbere eno karto in jo obrne tako, da vsi vidijo njeno sličico ali podobo, nato obrne še en kartonček oz. karto. Vsak igralec lahko obrne samo dva kartončka, oz. karti in če je igralec uspešen in najde par, torej enaki sličici, podobi, ali karkoli že imamo na kartah, sta kartončka oz. karti njegovi.

Če para ni našel kartončka oz. karti, ki jih pokaže tudi soigralcem, po ogledu ponovno postavi z licem navzdol na isto mesto. Če para ni našel je na vrsti naslednji igralec in igro igramo tako dolgo, dokler igralci ne najdejo vseh parov in kdor jih je našel največ je zmagovalec.

Sedaj pa se spomnite

Vaši soigralci obračajo kartončke oz. karte in vam kažejo njihovo vsebino in jih vračajo vedno na isti prostor. Sedaj se bo izkazalo, koliko spomina imate, koliko koncentracije, da se boste spomnili, kje je dvojnik kartončka oz. karte, ki jo morda imate v tistem trenutku v rokah. In ob koncentraciji in spominu, ki sta ključ uspeha v tej igri, se bo pokazalo še kakšne so vaše motorične sposobnosti, kaj je z vašo tekmovalnostjo in predvsem sposobnostjo razumevanja.

Zakaj je pomembno igranje spomina za najmlajše? Najprej se urijo v kratkotrajnem senzornem spominu, ko si otrok ogleda in zapomni vsebino podobe na kartončku in predvsem senzorni spomin otroci osvojijo v svojih prvih letih. In potem se uri še s kratkoročnim spominom, ki mu omogoča priklic videne podobe. In igranje te igrice mu bo kasneje še kako koristilo v življenju, v »delovanju« njegovih možganov.

Kadar igramo v družbi z drugimi, je to družabna igra in najmlajši se bodo ob tem igranju naučili marsikaj. Spomin pa je tudi igra za enega in poznavalci jo svetujejo tudi starejšim v boju proti demenci, ker z njo krepimo miselno okretnost in spomin.

Kako zmagati?

Vam pomagamo? Ni recepta, nekateri izbirajo kartončke naključno, drugi jih »odkrivajo« drug za drugim. In oboje deluje! Vse je pač odvisno od kratkoročnega spomina in tudi sreče.

0 Comments